Na Severininu zapovijed isklesani gladijatori jurnuli su u smrt!

Jole – Najgori plan
3. rujna 2016.
Nives Celzijus & Tarapana Band – Tebi u inat
3. rujna 2016.

Na Severininu zapovijed isklesani gladijatori jurnuli su u smrt!

“Nemojte graditi povijest rušeći oko sebe, nego gradite palaču u svom srcu, u sebi i oko sebe!” – poručio je car Dioklecijan kojega je drugu godinu zaredom utjelovio glumac Robert Kurbaša na carskom Peristilu.

Svom mnogobrojnom okupljenom puku obećao je da će za vrijeme njegove trodnevne vladavine, koju mu je na to vrijeme osobno prepustio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, vrijediti samo jedan zakon, i to onaj “kruva i igra“. Dioklecijanu slijeva sjedila je ovogodišnja Priska, popularna pjevačica Severina.

Ponosna Splićanka

“Ponosna sam što sam rođena u ovom gradu. Želim da osim kruha i igara, u ovom gradu imamo i dobrih vladara, te da ovdje vlada samo ljubav!” – poslala je pozitivnu poruku carica Severina.

Potom je izdala naredbu da borbe gladijatora i legionara započnu, nakon čega su uslijedile i plesne točke, među kojima i one s vatrom.

Kako je to obično bivalo i prije dva tisućljeća, za prave Rimljane, one odjevene u toge, uslijedila je i tradicionalna rimska večera u Podrumima pod krilaticom “Što su jeli stari Splićani?“.

Prije carske priredbe, domaći i strani mogli su uživati i u tradicionalnom postrojavanju vladarevih vojnika i svečanoj rimskoj povorci po cijelom gradu sve do carskog trga. Na radost najmlađih, sudjelovao je veći broj konja i kočija, a neizostavna su bila i kostimirana lica u togama i tunikama.

– Ovo je jedna lipa tradicija i zabava, poštivanje starine našeg grada, tradicije i njegovog osnivača. Već pet godina uvijek dolazimo odjeveni, sami se spontano pripremamo, nismo članovi nikakve udruge – ponosno nam je kazala Katica Kukoč, odjevena kao prava Rimljanka.

Oduševljeni Newyorčani

– Mama i ja smo počele skupa dolaziti na ovu manifestaciju i prikladno se odijevati, zabavno nam je. Inače volim maškare, tako da mi je to prilika da se još jednom kostimiram tijekom godine – kazala je njezina kćer Nikolina, primjetivši jednak broj posjetitelja u odnosu na prijašnje godine, iako je manifestacija prebačena s kolovoza u rujan, s ciljem privlačenja što većeg broja gostiju izvan srca sezone, a zamijetila je i izostanak Talijana koji su “Dane Dioklecijana“ pratili godinama.

– Naravno da znamo zašto je grad pun Rimljana, čuli smo za to i znamo da je posvećena vladaru koji je izgradio palaču, iako nismo zato došli u kod vas. Stvarno je odlično, lijepo je da na ovaj način promovirate svoju povijest – zadovoljni viđenim bili su Georgia i David, naši gosti iz New Yorka.

Comments are closed.

  • https://cmr-hosting.com/8430/stream;
  • DJ Grga Radio